Tõsieludieet - saledaks, järgides "2:90 reeglit"

Järgi 2:90 reeglit ja kuluta päevas 300 kalorit sportides.: Foto: Bulls.Järgi 2:90 reeglit ja kuluta päevas 300 kalorit sportides.: Foto: Bulls.«Võid süüa kõike, kui kulutad päevas 300 kcal sportides ja järgid «2:90 reeglit»,» lubab tuntud USA kardioloog Steven Schnur oma uues bestselleris «The Reality Diet».

«Minu patsiendid olid väsinud igasuguste trendidieetide rangetest ettekirjutustest ja lausa ulmelistest menüüdest. Kuidas langetada kaalu, kui sind ümbritsevad pitsad ja hamburgerid, kui sulle meeldib käia restoranis, süüa magusat ja kord nädalas napsitada?» räägib Miami kardioloog Steven Schnur. Seepärast töötaski ta välja uue toitumissüsteemi.

Dr Schnur soovitab süüa 25 grammi kiudaineid päevas. Keskmine ameeriklane tarbib neid poole vähem.

Mis on «2:90 reegel»?

Miks on kiudained nii olulised? «Sest kiudained, hästi paisuvad ligniini-, tselluloosi-, hemitselluloosi- ja pektiinikiud seovad vett, tekitades täiskõhutunde. Kiudained kiirendavad ka ainevahetust.»

Lisaks tuleb järgida müstilist valemit. «Selle sisu on väga lihtne: kõik päeva jooksul tarbitavad toiduained peavad sisaldama vähemalt 2 grammi kiudaineid 90 kcal kohta. Seda reeglit pole sugugi raske järgida, toidupoes sisseoste tehes tuleb vaid hoolikalt pakendeid uurida.Veendu, et kõik süsivesikuterikkad toiduained, mida ostukorvi laod, leib, makaronid, r iis, tõesti nii palju kiudaineid kalorsuse kohta sisaldaksid. Sel moel hoidud automaatselt ka «tühje kaloreid» sisaldavatest rämpstoitudest.»

Dr Schnur soovitab igaühel ka ise kodus süüa teha ja lõunaeine tööle kaasa võtta. Süüa tuleb neli korda päevas: hommikul, lõunal ja õhtul, lisaks üks kerge ahepala sulle sobival ajal.

Alkohol pole keelatud, kuid eelista punast veini või tumedat õlut mõõdukas koguses (mitte enam kui 100 kcal päevas ehk 200 ml tumedat õlut või 140 ml veini).

Sport on Schnuri dieedi puhul kohustuslik. Peab kulutama vähemalt 300 kcal päevas, kokku 2100 kcal nädalas. 300 kcal põletamiseks tuleb näiteks tund aega tempokalt kõndida.

Schnuri sõnul pole tema dieet kiiret kaalukaotust lubav kiirdieet. «Tõsieludieet on pigem mõistlike ja tervislike valikutega elustiil. Seda toitumissüsteemi järgides kaotame kaalust tõepoolest rasva (umbes 900 grammi nädalas), mitte pelgalt vedelikke ega lihasmassi, nagu kiirdieetide puhul.»

Enne raamatu üllitamist testis Scnhur dieeti ligi tuhande patsiendi peal. Aastaga kaotasid nad keskmiselt 15 kilo ja tulemus on olnud püsiv.

Mis on kiudained?

Toidukiud on taimset päritolu ained, mida inimese seedeorganid ei suuda lagundada.

Vees lahustuvad kiudained muutuvad kõhus geeljaks massiks, mis aitab kaasa seedeelundite tööle ja aeglustab energia imendumist. Vees lahustuvat kiudainet on kõige enam rukkis, kaeras, puu- ja kaunviljades.

Vees mittelahustuvate kiudainete olek ei muutu, kuid nad imavad endasse vett ja paisuvad ning transpordivad muid aineid, muutes sel moel soolestiku töö tõhusamaks. Vees mittelahustuvaid kiudaineid on rohkesti teraviljakestades ja köögiviljades. Et kiudained organismis ei imendu, ei suurenda nad ka toidukogusest saadava energia hulka.

Kiudaineid leidub ainult taimsetes toiduainetes, põhiliselt teraviljasaadustes (kliid, leib, täisteratooted, helbed), kaunviljades (herned, oad, läätsed), puu- ja juurviljades (porgandid, pirnid) ning marjades.

Dr Schnuri dieetroogi

Tomati-apelsinisupp

  • 1 spl taimeõli
  • 1 viilutatud sibul
  • 175 g kooritud ja tükeldatud kartuleid
  • 1,75 kg tükeldatud tomateid
  • 2 tl hakitud värsket estragoni
  • 1 pressitud küüslauguküüs
  • 0,5 l kanapuljongit
  • 0,25 l apelsinimahla
  • 1 tl riivitud apelsinikoort
  • soola, pipart

Aja õli paksupõhjalises potis kuumaks ja prae sibulaid ja kartuleid 2–3 minutit, kuni
sibul muutub läbipaistvaks. Lisa tomatid, estragon, küüslauk, puljong, maitsesta soola
ja pipraga. Lase supil keema tõusta, seejärel vähenda kuumust ja keeda suppi kaane all 20–25 minutit. Püreesta, seejärel lisa apelsinimahl ja riivitud koor. Kuumuta veel kord või serveeri külmalt. 8 portsjonit, à 65 kcal.

Köögiviljahautis

  • 2 porgandit
  • 1 suvikõrvits
  • 75 g türgi ube
  • 1 väike porru
  • 5 ploomtomatit
  • peotäis peterselli
  • 2 spl võid
  • 3 spl oliiviõli
  • 0,5 tl kristallsuhkrut
  • 115 g külmutatud herneid
  • soola, pipart, serveerimiseks pastat

Lõika porgandid ja suvikõrvits väikesteks kuubikuteks ning türgi oad 2 cm tükkideks. Viiluta porru. Koori tomatid ja lõika kuubikuteks. Haki petersell.

Pane vahepeal vesi tulele ja keeda valmis portsjon al dente pastat (poolpehmeks keedetud makaronitoode, näiteks penne vms). Vala õli pannile ja sulata selles või. Kui segu praksuma hakkab, lisa porru ja porgandid. Maitsesta suhkruga ja prae segades 5 minutit. Lisa suvikõrvits, türgi oad ja herned ning maitsesta ohtra soola ja pipraga. Kata pann kaanega ja hauta madalal kuumusel 5–8 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Sega juurde petersell ja hakitud ploomtomatid ning maitsesta. Sega pastaga, serveeri kohe. 4 portsjonit, à 161 kcal.

Lõhe basiilikukastmes

  • 4 50grammist lõhetükki
  • 1 suur kimp värsket basiilikut
  • 2 tükeldatud sellerivart
  • 1 kooritud ja tükeldatud porgand
  • 1 väike tükeldatud kabatšokk
  • 75 ml valget veini
  • 125 ml vett
  • 1 tl sidrunimahla
  • 15 g magedat võid
  • soola, pipart

Pane pool basiilikukogusest kõrvale. Puista köögiviljad ühtlase kihina paksupõhjalisele pannile, nende peale pane lõhetükid ja basiilik. Vala juurde vein ja vesi, lisa soola ja pipart. Lase keema tõusta, kata kaanega ja keeda madalal kuumusel 10 minutit. Tõsta lõhe kõrvale ja lase aedviljadel veel 5 minutit keeda. Seejärel lisa ülejäänud basiilik ja püreeri. Lase püreel keema tõusta ja keeda seda kuni paksenemiseni. Tõsta pann tulelt, lisa sidrunimahl ja või ning kalla kaste lõhetükkidele. 4 portsjonit, à 170 kcal.

Kommentaarid

Kommenteeri

  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Read ja lõigud vahetuvad automaatselt
  • Postitusele on võimalik lisada pilte

Info vormingu kohta

Fill in the blank

VEEBIKÜSITLUS

1874 Tiina Tiitus rääkis Naistelehes, miks ta otsustas 47aastaselt breketid suhu panna.

 

Kas sina oled täiskasvanueas mõelnud breketite abil hammaste korrigeerimisele?: